Doneti sa puta iz Švajcarske sira i čokolade je uvek radovanje, ali i opšte mesto. Doneti lokalni recept poziv je na gozbu.

Alpska krem pita, fr. Gâteau ormonanche /gato ormononš/ – kulinarsko je nasleđe u porodici naše domaćice. Potiče od madam Elis, supruge protestantskog seoskog sveštenika, koja je, tada u siromašnoj zemlji, odgajala četvoro dece u skromnom šaleu na obroncima švajcarskih Alpa. Najmlađi sin oženio je Holanđanku gromkog glasa, koja je svekrvina kulinarska umeća sasvim verno prenela svojim dvema ćerkama i nama snajama. Pošto nas je pozvala na ručak, Madam Elizabet nam je umesila pitu, otkrila par trikova bake Elis, dok su joj između sastojaka za kolač curili diskrenti buržujski šarm, majčinska nežnost i stameni životni stav. Recept smo radi podeliti sa vama, ali za upoznavanje sa madam Elizabet trebaće nam sasvim posebna prilika i tema veka vredna.

Sastojci

Testo:
brašno, ulje, hladna voda, so

Fil:
brašno, krem (neslađeni tečni krem za kuvanje), žuti šećer od trske, cimet

 

Metod

Madam Elizabet nam nije davala egzaktne mere, sve je otprilike, po osećaju. Važno je da je ujednačena količina ulja i vode. Ukoliko je količina ulja veća, testo će se raspadati i biti mekše, ukoliko prevagne voda, testo će nakon pečenja biti tvrđe.

Umesite testo od brašna sa prstohvatom soli, te jednake količine ulja i hladne vode.

Ne mesite previše, da testo ne postane gumasto.

Razvucite testo u krug, pa ga prebacite u pleh obložen papirom za pečenje (ili omašćenim i posutim brašnom).
Ne zaboravite da izbockate testo viljuškom.

Fil: “Sve je u pokretu ruke!” – govorila je baka Elis.

Najpre pospete po testu brašno, potom pospete cimet, onda pospete šećerom i zatim prelijete kremom.

A onda još jednom istim redom posipate sastojke.

Protresete i stavite u unapred zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečete dok se fil ne zgusne.

Kolač je uvek iznenađenje. Nekad uspe bolje, nekad lošije. Nekad je mekši, nekad slađi. Ali uvek je karamelizovanog kremastog ukusa. Sjajan desert za iznenadne goste ili dugo nedeljno popodne. Uz slatko vino ili crni čaj.

U porodici naše domaćice već su organizovana takmičenja u pravljenju ovog nepredvidivog kolača. Učestvuju snaje, sinovi, zetovi, ćerke i poneka unuka. Madam Elizabet nas redovno “ušije” sve odredom.